A TRONIX ipari hangostelefon rendszer perifériái általában 4 kábeléren keresztül kapcsolódnak a központhoz oly módon, hogy az egy körzethez tartozó készülékek az érnégyesre busz-szerűen kerülnek felfűzésre.

Minden periféria beépített mikrovezérlővel rendelkezik. Mindegyik rendelkezik saját címmel, amit egy címkapcsolóval kell beállítani. A készülékek egyéb paraméterei a központból kommunikációs úton beállíthatóak.

A belsőtéri perifériák általános jellemzője, hogy esztétikus kivitelű fóliatasztatúrás kezelőfelülettel rendelkeznek. Mikrofonjuk nagy érzékenységű elektret-mikrofon, amellyel elérhető, hogy nagyobb (pld. karnyújtásnyi) távolságból is jó minőségű beszédátvitel valósuljon meg.

Ugyancsak általános jellemző a belsőtéri perifériákon, hogy a beépített hangszóró hangereje nem csak a központból, szoftveres úton állítható be, hanem a bemondón elhelyezett hangerő-állító nyomógombok segítségével is. A beállított hangerő szintje egy nyolc elemű LED-soron le is olvasható a készülékről.

TBA-40 központi bemondó

A TBA-40 típusú központi bemondó alaprendeltetése, hogy ellássa a TRONIX ipari hangostelefon rendszer központi kezelői funkcióit. Felépítéséből adódóan képes arra, hogy ( megfelelő konfigurálás esetén) elérje a rendszerben telepített valamennyi körzetet, továbbá funkciógombjai és hibajelző LED-jei segítségével lehetőséget nyújtson bizonyos központi funkciók és (korlátozott mértékben) rendszerkonfigurálási feladatok ellátására is.

TBA-4 kétirányú belsőtéri bemondó

A TBA-4 kétirányú belsőtéri bemondó irodahelyiségekben és egyéb, ipari védelmet nem igénylő helyeken használható a hangostelefon rendszer egyéb elemeivel való kapcsolattartásra. Kialakítását tekintve (esztétikus tokozat, fóliatasztatúra) a TBA-40 készülékhez hasonlít, míg szolgáltatásait és tulajdonságait tekintve inkább a TBK-család bemondóinak felel meg. A TBA-4 készülék négy darab hívógombbal rendelkezik, amelyek mindegyike egy-egy körzet vagy csoport hívására szolgál, de speciális funkciókkal (áttörés, saját körzet, hangjelzés-kérés) is felruházható.

TBK típusú külsőtéri bemondó-család

A TBK típusú bemondó-család általános jellemzője, hogy a bemondók üvegszál-erősítésű, ütés- és időjárásálló műanyag tokozatban kerültek elhelyezésre. A tokozat figyelemfelkeltően sárga színű, így a technológiába telepített bemondók könnyen megtalálhatók. A beépített mikrofon speciális karakterisztikája eleve eléggé érzéketlen ahhoz, hogy a tőle 10-15 cm-nél nagyobb távolságból érkező zajokat jelentősen csökkentse vagy kiszűrje). A külsőtéri perifériák készülhetnek beépített hangszóróval (TBK-1, TBK-7) vagy anélkül (TBK-5) is. Beépített hangszórós változatban a speciális, műanyag membrános hangszóró megfelelőenvédett a különböző környezeti hatások ( por, nedvesség, stb.) ellen.

A hangszóró hangerejét a központból lehet állítani, mert a készülék digitális vezérlésű attenuátort tartalmaz. A TBK típusú bemondók négy hívógombbal vannak ellátva, amelyekhez a már a TBA-4-nél megismert funkciók mindegyike hozzárendelhető.

 

A TBK-1 és a TBK-7 készülékek működése megegyezik. A TBK-7 készülék üzemszerűen szikrázó elemeket nem tartalmaz, nyomógombjai HALL elemes nyomógombok, címkapcsolója pedig nincs, a címbeállítás normál térben, forrasztással történik. A TBK-5 készülék gyújtószikramentes kivitelű, UL-1 limiteren keresztül csatlakozik az IKM-1 kártyához. A korlátozott áramfelvétel miatt a készülék hangszórót nem tartalmazhat.